5 tips om type 2 diabetes te voorkomen

5 tips om type 2 diabetes te voorkomen

Als je diabetes type 2 hebt, is het belangrijk te weten wat je kunt doen om te voorkomen dat je de ziekte opnieuw krijgt. Deze aandoening wordt ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd, omdat deze zo weinig bij kinderen voorkomt en men vroeger dacht dat alleen volwassenen eraan leden. Het wordt nu erkend als een aparte en onderscheiden ziekte van type 1 diabetes, die bijna altijd in de kindertijd optreedt en later in het leven zelden terugkomt. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen bij wie type 2 diabetes is vastgesteld, een groter risico lopen de ziekte opnieuw te krijgen als ze hun levensstijl niet ingrijpend veranderen. Hier zijn 5 tips om type 2 diabetes te voorkomen:

Je eet- en beweeggewoonten bijhouden

Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen type 2 diabetes helpen voorkomen. Als je overgewicht hebt, kun je proberen wat gewicht te verliezen door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Het is niet duidelijk hoeveel gewicht je moet verliezen, maar als je overgewicht hebt, kun je proberen wat gewicht te verliezen door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Het is niet duidelijk hoeveel gewicht u moet verliezen, maar als u overgewicht heeft, kan zelfs een klein beetje afvallen uw risico op het krijgen van type 2 diabetes verminderen. Lichaamsbeweging kan uw risico op diabetes type 2 verminderen en uw bloedsuikerspiegel verbeteren. Welke vorm van lichaamsbeweging voor u het beste is, hangt af van uw gezondheid, voorkeuren en mogelijkheden. Welke vorm van lichaamsbeweging voor u het beste is, hangt af van uw gezondheid, voorkeuren en mogelijkheden.

gewicht verliezen

Als u diabetes type 2 heeft en overgewicht, kan afvallen helpen voorkomen dat de ziekte terugkomt of het risico op complicaties, zoals hartaandoeningen, beroertes en nieraandoeningen, verkleinen. U kunt afvallen door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Het bijhouden van een eetdagboek kan u helpen uw eetgewoonten bij te houden en te zien waar u eventueel veranderingen kunt aanbrengen, zoals meer groenten eten of water drinken in plaats van suikerhoudende dranken. Afvallen kan ook helpen voor mensen met diabetes type 2 die geen overgewicht hebben om te verliezen. Overgewicht verhoogt uw risico op diabetes type 2, zelfs als u geen andere risicofactoren hebt, zoals ouder zijn of een familiegeschiedenis van diabetes hebben. Als u diabetes type 2 heeft en overgewicht, kan afvallen helpen voorkomen dat de ziekte terugkomt of het risico op complicaties, zoals hartaandoeningen, beroertes en nieraandoeningen, verminderen.

Meer bewegen, zelfs gewoon wandelen

Regelmatig bewegen kan helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen, uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verminderen en u te helpen gewicht te verliezen als u overgewicht heeft. Het soort lichaamsbeweging dat u kiest is minder belangrijk dan regelmatig actief zijn. Probeer op de meeste dagen van de week ten minste 30 minuten matig te bewegen. U kunt uw lichaamsbeweging in kortere sessies opdelen als dat gemakkelijker voor u is. Lichaamsbeweging kan uw bloedsuikerspiegel verbeteren. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 baat kunnen hebben bij een programma van regelmatige lichaamsbeweging. Regelmatig bewegen kan helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen, uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verminderen en u te helpen gewicht te verliezen als u overgewicht heeft. Het soort lichaamsbeweging dat u kiest is minder belangrijk dan regelmatig actief te zijn. Probeer op de meeste dagen van de week ten minste 30 minuten matig te bewegen. U kunt uw lichaamsbeweging in kortere sessies opdelen als dat gemakkelijker voor u is.

Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D is essentieel voor het goed functioneren van uw immuunsysteem, en het wordt ook in verband gebracht met de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 heeft, moet u uw arts vragen uw vitamine D-niveaus te testen om te zien of ze op een gezond niveau zijn. Als uw vitamine D-gehalte te laag is, kunt u supplementen nemen of uw blootstelling aan zonlicht verhogen, aangezien dit beide goede bronnen van vitamine D zijn. U kunt ook voedingsmiddelen eten die verrijkt zijn met vitamine D, zoals sommige yoghurts, ontbijtgranen en melkproducten. Het is niet precies duidelijk hoe vitamine D het risico op diabetes type 2 kan verlagen, maar onderzoekers bestuderen dit in lopende onderzoeken. Het is niet duidelijk hoe vitamine D precies het risico op diabetes type 2 kan verlagen, maar onderzoekers bestuderen dit in lopend onderzoek.

Zorg voor een gezond dieet

Een gezond voedingspatroon kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Om je aan dit dieet te houden kan je bijvoorbeeld een diëtist diabetes type 2 inschakelen. Een gezond dieet omvat veel groenten, volle granen, en plantaardige eiwitten zoals bonen, noten, en zaden. Je moet ook proberen minder rood vlees te eten en je inname van snoep, frisdrank en gefrituurd voedsel te verminderen. Als u diabetes type 2 heeft, kan een dieet dat rijk is aan volle granen, fruit en groenten u helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Er is geen specifiek dieet voor mensen met diabetes type 2, maar een dieet dat een verscheidenheid aan vers fruit en groenten en andere gezonde voedingsmiddelen bevat, is geschikt voor alle mensen met deze aandoening.

Conclusie

Als bij u diabetes type 2 is vastgesteld, wanhoop dan niet. Hoewel de ziekte niet te genezen is, kunt u wel stappen ondernemen om de ziekte onder controle te krijgen. Door je levensstijl op een gezonde manier te veranderen, zoals afvallen als je overgewicht hebt, meer bewegen, gezond eten en vitamine D-supplementen innemen, kun je je bloedsuikerspiegel verlagen en het risico op complicaties als hartaandoeningen en leververvetting symptomen verkleinen.